Vaši utisci iz Vrnjačke Banje

Poštovani, zahvaljujemo se što ste posetili naš sajt www.vrnjack-banja.co.rs i pozivamo Vas da saradjujete sa nama. Ova stranica je otvorena za sve kreativne posetioce koji imaju šta da kažu i poruče o Vrnjačkoj Banji. Biće ovo mesto za lepu reč, kritiku, fotografiju, video zapis… Pošaljite nam svoje radove na email adresu: info@vrnjacka-banja.co.rs

Ukoliko urednici Sajta procene da i drugi treba da vide Vaše radove oni će biti i objavljeni.

 

Ana nam piše o svojim utiscima iz Vrnjačke Banje….

Boravak za mene u Vrnjačkoj Banji bio je fascinantan, najpre su mi prijatelji prilikom povratka iz Vrnjačke Banje tako opširno opisivali ovu lepoticu medju Banjama da sam poželela svakako da i ja otputujem što se i desilo ove jeseni.

Odmorila sam se ono što kažu, pravo… pa mi je sada jasno zašto se moji prijatelji rado vraćaju ovom mestu i veoma često borave po par dana u njemu jer je odlično za punjenje baterija ,odmora i bega od svakodnevice i svih problema koje ona donosi. Ono što je mene fasciniralo je zelenilo koje dominira u Vrnjačkoj Banji i park i šetalište koje ima svoju posebnu priču.

Ono što mi se doplao takodje jeste činjenica da su svuda po parku klupe koje nisu ni pomljene ni uništene za razliku od nekih drugih turističkih mesta a i na svakom koraku su kante za smeće tako da se za čistoću parka i ulica mora odati priznanje. Zaista se vidi na ljudi iz Vrnjačke Banje zaista bacaju akcenat na to.

Na mene je najveći utisak ostavio banjski park u koji je melem za dušu, mir, tišina, zelenilo , lep pogled… Valja istaći i da se turistički radnici trude da boravak gostima bude što prijatniji i bolji, na centru Banje postoji info centar u kome možete dobiti sve informacije koje su vam potrebne tokom boravka.

Banjsko šetalište ili kako ga meštani zovu Promenada je lepo uređeno, čisto i svašta možete kupiti, ima trafika, brze hrane i raznih tezgi na kojima se prodaju suveniri, knjige, igračke… a svuda po Banji u kom god pravcu da krenete znamenitosti su vidno obeležene…

Ono što još možete naći u centru jeste nešto što upotpunjuje opšti utisak a to su oni sitni sadržaji poput vozića koji vozi turiste od autobuske stanice do izvora Snežnik,a za takvu vožnju možete izabrati i kočije koje su vam takodje na raspolaganju.

Meštani Vrnjačke Banje su uglavnom ljubazni i uvek će vam izaći u susret ukoliko vam je potrebna neka informcija poput one gde se šta nalazi i tome slično…

Ono u čemu sam apsolutno uživala je ukusna i kvalitetna hrana u većini ugostiteljskih objekata a ono što je takodje na zavidnom nivou jeste higijena u tim objektima. Telo možete opustiti i zaista uživati u onome što nudi Welness i Spa centar.

Duž Banjske Promenade je mnoštvo kafića u kojima možete predahnuti i odmoriti se od šetnje a usluga je dobra i brza što mi se posebno dopalo. Cene nisu baš niske ali nisu ni preterane kafu možete popiti za 50 do 90 dinara,zatim sok od 90 do 120 dinara. U onim restoranima u kojima sam ja bila možete obilno i kvalitetno ručati za odprilike od 400 do 700 dinara, naravno računajući i piće.

Goran nam piše svoja zapažanja o Vrnjačkoj Banji….

Pored mnogih lekovitih izvora Vrnjačka Banja sa svojom bogatom okolinom nudi kutak mira za svakoga. Prelepi banjski parkovi sa mnoštvom rastinja i sezonskog cveća pružaju jednu umirujuću sliku za posetioce. Posle svake šetnje poneka klupa i banjsko zelenilo pružaju predah.

U blizini Vrnjačke Banje se nalazi Zapadna Morava koja je pravi dar za ljubiteje ribolova kao i za one koji bi da potraže osveženje pored reke, gde se mogu praviti veća okupljanja i druženja. Za one kojima je ribolov nešto više od razonode mogu uzivati i na Podunavačkim barama, 10 km od Vrnjačke Banje, gde se održavaju takmičenja u sportskom ribolovu.

Oni koji su avanturistickog duha, u blizini imaju planina Goč, koja u letnjim danima nudi lagane planinarske šetnje gde se mogu nabrati mnoge lekovite biljke kojih ima u izobilju ili pak malo duže planinarske šetnje u kojima možete posetiti planinske vrhove u okolini Vrnjačke Banje ( Željin, Ljukten, Jelenac, Stolovi….. ). Zimi je na raspolaganju i ski staza, svega 11 km od centra banje gde je horizontalna dužina trase 520 metara a toliko su duge i dve uređene ski staze širine oko 60 metara. Kao posebna atrakcija se nudi i noćno skijanje. U blizini same ski staze se nalazi i par ugostisteljskih objekata koje će ponuditi topli čaj ili šolju kuvanog vina kao i obilje domaćih specijaliteta po pristupačnim cenama. Na planini Goč nalazi se i veštačko jezero u kome je zabranjeno kupanje ali koje predstavlja odličnu lokaciju za organizovanje izleta.

Obzirom da je Vrnjačka Banja u blizini Raška, prva srpska prestonica, ovaj kraj obiluje mnogim spomenicima kao i srednjovekovnim manastirima: Maglič, Ras, Brvenik, manastir Studenica (1196), Žica (1210), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Ðurdevi stupovi (1168), Sopoćani, manastir Svete Petke. Neke od ovih manastira je kao svetsku kulturnu baštinu zaštitio UNESKO.

Vrnjačka Banja je domaćin mnogim kulturnim i zabavnim manifestacijama: Međunarodni festival klasične muzike, Pozorišni dani srpskog teatra, Festival likovnog stvaralaštva, Festival filmskog scenarija i razni muzičkim festivalima…..

Postije zatvoreni i otvoreni olimpijski bazeni, hala sportova” Vlade Divac” koja nudi mogućnost rekreativnog bavljenja mnogim spotovima. Pored ovoga u hali se nalazi muzej Vlade Divca i bife za osveženje posetilaca.

Milan je napisao kratko i sažeto o mineralnim izvorima Banje

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su:

Topla voda, je najstariji i najpoznatiji izvor mineralne vode, koji je sudeći po slučajnim arheološkim nalazima, bila poznata još u praistoriji, a potom korišcena i u rimskom periodu od I do IV veka naše ere. Voda spada u grupu alkalnih ugljenokiselih homeotermi. Temperatura joj je 36,5°C.

Slatina Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih akrotopega. Temperatura joj je 14°C. Za ovaj izvor mineralne vode zna se još od kraja 19. veka. Današnji oblik izvor poprima 1984. godine.

Iako se za izvor Snežnik znalo još krajem 19. veka, oni nisu korišceni sve do 1916. godine Za porebe nove bivete izvršena je rekaptaža izvora 1978/80. Snežnik Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih akrotopega. Temperatura joj je 17°C.

Jezero – Sa leve strane Vrnjacke reke, u udolini izmedu „Snežnika“ i „Slatine“, pored malog jezera, 1978. godine otkrivena je termomineralna voda „Jezero“. 1989. godine, na samom bazenu, pored jezera, podignuta nova moderna biveta. Voda spada u grupu alkalnih-zemnoalkalnih ugljenokiselih hipotermi. Temperatura joj je 27°C.

Pored prethodna četiri izvora u Vrnjačkoj Banji postoje i izvori Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo.

Za terapije se koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo). Flaširanje mineralne vode iz Vrnjačke banje počelo je 1970 godine kada su se pojavile prve staklene boce mineralne vode Vrnci na tržištu Jugoslavije.

Slavica o lečenju u Vrnjačkoj Banji…

Banjsko lečenje obavlja se danas u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti „Merkur“. U ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode se naučno utvrđene metode dijagnostike, lečenja i rehabilitacije, stručno-metodološki i doktrinirani kritrerijumi i preventivne, dijagnostičke, terapeutske i rehabilitacione zdravstvene usluge u ambulantno-polikliničkim i stacionarnim uslovima. Primenom metoda savremene balneoterapije, fizikalne medicine i rehabilitacije, u ovoj ustanovi za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju leče se bolesnici iz oblasti gastroenterologije, endokrinologije i bolesti metabolizma, urologije, disajnog trakta, kao i nekih kardiovaskularnih, ginekoloških i reumatoloških oboljenja, bolesti dece koje su indikovane za lečenje u Vrnjačkoj Banji i bolesti iz oblasti sportske medicine.