Novopazarska Banja – Novi Pazar Spa Serbia

Turističko saobraćajni položaj banje u Novom Pazaru

Оkružena planinama Golija i Rogozna, na nadmorskoj visini od 500 m, udaljena je 280km od Beograda i 3km od Novog Pazara. Do Novopazarske Banje se dolazi magistralnim putem Beograd-Novi Pazar.

Novopazarska banja je od centra grada udaljena tri kilometra. Pre više od tri decenije, pročula se po Specijalnoj bolnici za lečenje distrofije mišića – ponosu domaćeg zdravstva jer je bila jedinstvena zdravstvena ustanova u zemlji koja se bavi lečenjem distrofije mišića. To je ostala do danas.

Od vremena kad je izgrađena Specijalna bolnica, do sada, Novopazarska Banja se nije mnogo promenila. Nije odmakla od mesta označenog kao termalno izvorište. Stručnjaci kažu da toplih mineralnih izvora ima na svakom mestu gde se iskopa pola metra ispod zemlje i da temperatura na površini iznosi 52 stepena. U Novopazarskom banjskom centru su, jedna preko puta druge, „nova“ i „stara“ banja.

novopazarska-banja-nova

"Nova" banja u Novom Pazaru

Nova Novopazarska banja“ je Specijalna bolnica u kojoj se leče oboleli od mišićne distrofije, zatim, kožne bolesti, reumatizam, išijas, ženske bolesti, oporavljaju se povređeni u saobraćajnim nesrećama. U „novu“ banju se dolazi uz lekarske upute, a u „staru banju“ o svom trošku po preporuci, ali i navici. Voda je ista na oba mesta.

stara-banja-novi-pazar

"Stara" Novopazarska Banja

Stara Novopazarska banja“ je ugostiteljski objekat sa termalnim kupatilom. Zdanje je podignuto na temeljima rimskih termi, koje su tu postojale još u 4. veku naše ere. U toj zgradi se nalazi i staro tursko kupatilo podignuto u 15. veku i još uvek se upotrebljava.

U „Novoj“ Novopazarskoj banji postoje vremenska ograničenja, u drugoj se banja do mile volje – na svaka dva sata smenjuju se muškarci i žene.

Termalna voda u „staroj“ banji je i za lečenje i za održavanje higijene. Tri obroka i kupanje ko koliko hoće dobija se za tek nešto više od 12 evra, a za dvosatno kupanje plaća se 100 dinara. Odlazak na banjanje je, uvek, ritual.

Mini-market, novosagrađeni motel i improvizovano fudbalsko igralište su dodatni „sadržaji“ koje nudi Novopazarska Banja. Sve se to nalazi se između šumskog ambijenta i neplanski podignutog stambenog naselja.

Prirodni lekoviti faktori Novopazarske Banje

Izvori termomineralne vode temperature 15-52°C (na izvorištu). U Novopazarskoj Banji se leči:

  • neuromišićne bolesti
  • reumatska oboljenja
  • išijas
  • sportske, saobraćajne i druge povrede
  • stanja posle moždanog udara
  • kožne bolesti
  • ženske bolesti

Dopunski sadržaji u Banji Novi Pazar

Bogatstvo kulturne baštine omogućava organizovanje izleta i obilaska planina Golija i Rogozna, Peštera, kao i obližnjih manastira i utvrđenja.

„Novi Pazar Banja“ Spa Serbia Location

novi-pazar-mapa

Položaj Novog Pazara - mapa Srbije

Surrounded by Golija and Rogozna Mountains, lying at 500 m above sea level, the Novopazarska Banja Spa is 280 kms аwау from Belgade and 3 kms from Novi Pazar. Novopazarska Banja Spa can be easily reached by Belgrade-Novi Pazar main road.

Natural curative factors Novi Pazar Spa

Thermomineral water (temperature 15°C -52°C (at the source)

Cultural, entertainment, sportsand recreation programmes in „Novopazarska banja“ Spa

Rich cultural heritage of the region gives the opportunities for organizing tours to Golija and Rogozna Mountains and nearby monasteries and fortifications as well.