U okviru projekta “Kvalitetni servisi za mlade – korak ka održivom lokalnom razvoju”, koji realizuju NAPOR i USAID projekat održivog lokalnog razvoja, u 16 opština Srbije ove jeseni pokrenuto je 30 loklalnih projekata namenjenih mladima. Projekte realizuju 22 predstavnika lokalnih Kancelaerija za mlade, uključenih u proces obuke i sticanja stručnog zvanja „koordinator/ka programa omladinskog rada“.
Projekti su uglavnom usmereni ka aktivnom učešću mladih u procesima donošenja odluka u lokalnim samoupravama, pitanjima u vezi sa nezaposlenošću mladih i preduzetništvom, omladinskom aktivizmu u promociji tolerancije i održivog ekološkog razvoja. Projekti će trajati do sredine novembra.
Jedan od 30 projekata je I projekat Kancelarije za mlade Opštine Vrnjacka Banja pod nazivom “BOGATIJI ZA RAZLIČITOST”. Ovaj Projekat ima za cilj da podigne svest srednjoškolaca o različitosti i da se osposobe da upoznaju i poštuju potrebe vršnjaka sa različim psiho-fizičkim sposobnostima. Glavne projektne aktivnosti:
• Radionice o interkulturalnosti sa učenicima iz Gimnazije i Ugostiteljsko turističke škole;
• Zajedničke kreativne radionice srednjoškolaca i mladima sa smetnjama u razvoju;
• Zajednički izlet na Goč – druženje i eko radionice u prirodi na temu „Korišćenje predmeta iz prirode za izradu ukrasnih i upotrebnih predmeta” ;
• Izložba radova koji su nastali na zajedničkim kreativnim likovnim radionicama (crteži, čestitke, figure od gline, predmeti od ekološkog materijala, razni upotrebni predmeti)
Projekat će takođe doprineti boljoj informisanosti čitave lokalne zajednice o načinu života mladih iz osetljivih grupa.