Vrnjačka Banja – kulturni život i spomenici kulture

Raznovrsne kulturne manifestacije koje se u Vrnjačkoj Banji odvijaju tokom cele godine nadovezuju se na bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
Budući da je kulturno središte regiona, Vrnjačka Banja raspolaže svim objektima neophodnim za organizovanje kulturnih aktivnosti.
Centralni objekat je Kulturni centar, koji obuhvata bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture sa galerijskim i muzejskim prostorom i Amfiteatar sa 1500 sedišta.

Navešćemo samo neke od značajnih kulturnih manifestacija koje obogaćuju kulturni život Vrnjačke Banje i koje su postale tradicionalne:

  • Međunarodni festival klasične muzike, u okviru koga se osim koncerata odvijaju i pedagoški programi – kursevi violine i kamerne muzike
  • Festival likovnog stvaralaštva, koji uključuje bogat program sa čitavim nizom izložbi i rasprava na temu likovne umetnosti
  • Književno leto, sa sadržajnim i raznovrsnim programom promocija knjiga i tribina, gde čitaoci neposredno mogu da upoznaju i razgovaraju sa renomiranim književnim stvaraocima
  • Festival filmskog scenarija, koji se tradicionalno već 30 godina održava u avgustu na Letnjoj pozornici, koji dodeljuje veoma prestižnu nagradu piscima scenarija i u okviru koga se održava izuzetno kvalitetan i posećen Simpozijum o filmskom scenariju
  • Međunarodni Karneval u Vrnjačkoj Banji, jedinstvena manifestacija smeštena u sedam dana tokom meseca jula, čiji je centralni događaj velika međunarodna karnevalska povorka sa kostimiranim gostima iz celog sveta i ukupnim brojem učesnika koji nadmašuje nekoliko hiljada.

Zamak Belimarković

Zamak Belimarković u Vrnjačkoj Banji

Nezaobilazno mesto svake turističke posete Vrnjačkoj Banji jeste čuveni Zamak Belimarković, nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, kraljevog namesnika.
Sagrađen je u samom gradu, na padini iznad toplog izvora, u periodu između 1888-1894. godine. Posle rata Zamak je proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Srbiju i danas je u njemu smešten Zavičajni muzej sa vrednom arheološkom, etnografskom, istorijskom, prirodnjačkom i umetničkom zbirkom.

Hram rođenja presvete Bogorodice

hram-presvete-bogorodice-vrnjacka-banja

Hram presvete bogorodice u Vrnjačkoj Banji

Na kulturnoj mapi Vrnjačke Banje, značajno mesto zauzima i Hram rodjenja presvete Bogorodice, koji je 1834. godine podigao protojerej Hadži Jeftimije Popović.

Hram je posvećen rodjenju presvete Bogorodice, a taj veličanstven dogadjaj prikazan je na mozaiku iznad ulaznih vrata Hrama.

Turistička ponuda Vrnjačke Banje uključuje i obilazak njene okoline, jer se u ovom kraju nalaze značajni kulturno-istorijski spomenici i srednjevekovni centri duhovnosti srpskog naroda.

manastrir

Manastiri u okolini Vrnjacke Banje

Tako je manastir Žiča na 32km od Vrnjačke Banje,

manastir Ljubostinja na 16km,

a do manastira Studenice treba putovati 80km.

Crkva Lazarica takodje se nalazi u ovoj regiji, 38km od Vrnjačke Banje.