Kulturni centar Vrnjačke Banje je javna ustanova iz oblasti kulture i u svom sastavu ima bioskopsko-pozorišnu dvoranu, Zamak kulture Belimarković sa galerijskim i muzejskim prostorom i ogroman Amfiteatar sa 1500 sedišta. Kulturni centar Vrnjačke Banje je organizator jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji pod nazivom „Vrnjačke kulturne svečanosti“, koja traje 100 letnjih dana a čine je vrhunski programi iz oblasti književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije.

„Vrnjačke kulturne svečanosti“ :

  • Medjunarodni festival klasične muzike – Pored mnogobrojnih koncerata, u okviru festivala održava se i pedagoški program sa kursevima violine i kamerne muzike.
  • Književno leto je program za oblast književnog stvaralaštva koju cčine književni portreti istaknutih pisaca, promocije knjiga, književnih regija i gradova Srbije, književnih manifestacija i dobitnika književnih nagrada, kao i tribine na aktuelne teme iz istorije, filozofije, društvenih nauka, politike, teologije i dr.
  • Pozorišni dani srpskog teatra posetiocima Vrnjačke Banje obezbeduju revijalne predstava iz repertoara pozorišta Srbije, omogućavajući im da vide hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumačke portrete, velikane dramske književnosti i druge programe.
  • Festival likovnog stvaralaštva Srbije predstavlja skup izložbi, akcija i manifestacija u oblasti likovne delatnosti a čine ga programi izložbenog karaktera i likovnih akcija kao što su Centar za savremenu grafiku, Festival pejzaža, Program sinteze, Letnja akademija za likovno stvaralaštvo, Vajarski simpozijum i Bijenale Jugoslovenke skulpture u pleneru
  • Festival filmskog scenarija – Tradicionalno u avgustu na letnjoj pozornici u Vrnjackoj Banji održava se Festival filmskog scenarija. Tokom trideset godina prikazan je veliki broj filmskih ostvarenja, a ovo je ujedno bila i prilika da se filmska publika sretne sa velikanima filmskog platna. Scenaristi, reditelji, glumci i ostali ne manje bitni filmski pregaoci, uvek su bili rado videni gosti. Ovo je ujedno i mogucnost da dobijete autogram ili napravite fotografiju sa poznatim licima. Festival filmskog scenarija će biti nezaboravna uspomena na Vaš boravak u Vrnjačkoj Banji i pamtićete ga ne samo po prelepoj prirodi, već će Vam Vrnjačka Banja ostati u sećanju i kao mesto filmskih susretanja. Uz prikazivanje, vrednovanje i nagradivanje scenarija filmova tekuće godišnje filmske produkcije ima i Simpozijum o scenariju, te Letnju školu filmske dramartugije. Na njega se nadovezuju filmske revije i serijali kao što su premijere filmova, FEST, Sinemanija, Kinoteka i dr.
  • Ostale kulturne manifestacije: Dešavanja na Vrnjačkoj promenadi, kulturne manifestacije, muzejske postavke, pozorišne predstave, filmski i muzički festival na letnjoj pozornici, samo su deo ponude, kojim Vrnjačka Banja kraljica srpskog turizma šarmira svakog svog gosta.

KULTURNI CENTAR VRNJAČKA BANJA

Promenada Vrnjačka Banja
Tel: 036/611-153, 612-144
Faks: 036/611-153
e-mail: skrenfest@ptt.rs
e-mail: zamuzej@ptt.rs

Direktor: Jelena Borović-Dimić
tel: 036/611-152
faks: 036/611-153