danas je badnji danVernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Isus, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. To su Jerusalimska partijaršija, Srpska pravoslavna crkva, ruska, makedonska, gruzijska crkva i Sveta Gora.Zajedno sa Uskrsom i Duhovima (Sveta trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.
Božicno slavlje u crkvama počeće sutra na Badnji dan, i trajaće naredna tri dana. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sveti arhiđakon Stefan, koji je nekim porodicama i krsna slava.
Božić je u Srbiji, zajedno sa Uskrsom, od jula 2001. jednodnevni državni praznik.
Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božji, kojeg je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu. Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo – badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane.

Danas će u Hramu Roždestva presvete Bogorodice nu Vrnjačkoj Banji, večernja služba biće služena u 17 sati a nakon toga, u 17,30 unošenje i paljenje Badnjaka. Na dan Božića, sveta Liturgija je u 6 sati.