Banja Vrujci – Vrujci Spa in Serbia

banja-vrujci

Banja Vrujci

Turističko saobraćajni položaj Banje Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u podnožju planina Maljen, Suvobor i Valjevskih planina, udaljena 92 km od Beograda, na nadnmorskoj visini 179-252m. Vrujci imaju blagu umereno kontinentalnu klimu.

Prirodni lekoviti faktori banje Vrujci

banja-vrujci-cesma

Česma lekovite vode u Banji Vrujci

U Banji Vrujci ima šest izvora mineralne vode, temperature 26-27°C i lekoviti peloid. Banja Vrujci raspolaže vodom izuzetne izdašnosti, koja se kreće od 60 do 820 litara po sekundi, a prosečno oko 200 l/s vode, po čemu je na prvom mestu među banjama Srbije.
Termalne vode iznose iz dubine fini mulj, bogat mineralnim i radioaktivnim materijama i polažu ga u blizini izvora i duž reke Toplice koja protiče kroz banju Vrujci. Tako je nastalo lekovito blato koje se tu taložilo hiljadama godina.

vrujci-lekovito-blato

Lečenje lekovitim blatom u Banji Vrujci

Lekovito blato sadrži i po nekoliko hiljada puta veće koncentracije elemenata i jedinjenja nego što ih sadrži lekovita voda. Lekovito blato primenjuje se na razne načine: koristi se na licu mesta, nosi se kući, a koriste ga i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci. Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalim posudama , a zatim se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagođava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja se na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle čega se ispira toplom vodom.

vrujci-lekovito-blato_1

Lekovito blato u Vrnjcima

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih čestica koje omogućavaju kontakt sa kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termičkog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.

U Banji Vrujci se leči:

  • oboljenja kičme
  • spondiloza
  • diskopatija
  • išijas
  • oboljenja kukova, kolena, ramena i šake
  • stanja posle povrede
  • primarni sterilitet
  • oboljenja jajnika

Dopunski sadržaji u Vrujcima

Banja Vrujci je smeštena u bogatom delu Srbije, gde je započet razvoj ruralnog turizjma. Mnoštvo je domaćinstava spremljeno za prihvat turista. Planine koje okružuju Banju Vrujci pogodne su sa lovni turizam, a rečni tokovi, za ribolovni turizam. Nedaleko je Struganik, mesto u kojem se nalazi rodna kuća Živojina Mišića, manastir Bogovađa i turistička destinacija Divčibare.

Vrujci Spa Location Serbia

banja-vrujci-mapa

Banja Vrujci mapa Srbija

Situated at the foot of Mt. Maljen, Suvobor and Valjevo mountains, the Vrujci Spa is 92 km away from Belgrade, and at 179-252 m above sea level. Vrujci spa is reached by Belgrade-Valjevo main road.

Natural curative factors in Vrujci spa

There are six mineral water springs (temperature at 26-27°C) and curative mud.
Recommended for treatment:
Rheumatic, gynecological, urological and skin diseases.
Treatment Methods:
Physical therapy, drinking mineral water, bathing in mineral water and coating with medicinal mud.

Cultural, entertainment, sports and recreative programmes in Vrujci

Vrujci Spa is situated in the rich part of Serbia that started developing rural tourism. A lot of household is ready to accommodate prospective tourists. The mountains surrounding the Vrujci Spa are suitable for hunting, and the river courses for fishing. Nearby is Struganik, the home place of Zivojin Mišić, the Monastery of Bogovađa and Divčibare, an ideal tourist destination.