Lečenje akupunkturom u Vrnjačkoj Banji

U okviru Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Specijalne bolnice Vrnjačka Banja, u Vrnjačkoj Banji je 1988. godine osnovan i Kabinet za akupunkturu reflekso terapiju, u kome je do danas lečeno preko deset hiljada pacijenata.

akupunktura

Akupunktura terapija lečenja

Akupunktura je stara kineska metoda (5 000 godina), koja se zasniva na kineskoj tradiciji, kulturi i filozofiji. Godine 2 864, stare ere, kineski car Huan Ti napisao je na Kineskom zidu zapis o akupunkturi, i od tada se samo, usavršavajući se, menjala tehnika.

Kinezi su pošli od činjenice da, pošto naš organizam ima 12 unutrašnjih organa (jetra, bubrezi, slezina, žuč, pankreas itd.), od tih organa polaze nevidljivi kanali kojima kruži životna energija (đienergija), pa kad se poremeti ravnoteža životne energije u tim kanalima dolazi do oboljenja. Kinezi su hiljadama godina tražili tačke na tim kanalima kako bi ubadanjem igala u njih preusmeravali energiju iz većih kanala u manje radi uspostavljanja ravnoteže.

Reč akupunktura potiče od latinske reči acus-igla i punctere-bosti. To znači da je akupunktura metoda lečenja gde se ubadanjem igala u određene tačke na površini tela postiže terapeutski efekat, tj. stimulacijom periferije stvaraju se određene biohemijske supstance u organizmu koje deluju protiv određenih bolesti i postižu imunitet.

Akupunktura leči sve što leči klasična medicina, a najbolji rezultati se postižu u lečenju glavobolje, bronhite, bronhijalne astme, noćnog mokrenja kod dece i lečenje gojaznosti.

Ono što akupunkturu kao metod lečenja razlikuje od klasične medicine, odnosno medikamentne terapije, jeste činjenica da ona, izuzev osećanja bola pri ubodu igle, nema nikakve štetne efekte, za razliku od medikamentne terapije, koja ima toksičko dejstvo na jetru, bubrege i druge organe. U saradnji sa fizikalnom terapijom može da pomogne i tamo gde drugi metodi lečenja ne mogu ili daju slabe rezultate. Zato se smatra da je akupunktura medicina 21. veka.

U kabinetu za akupunkturu Specijalne bolnice u Vrnjačkoj Banji već više od deceniju i po sa velikim uspehom leče se:

 • Paralisis N. facialis (paraliza lica)
 • Neuralgia ischiadicusa (išijalgija)
 • lumbalni bol
 • bol u ramenu
 • bol u laktu
 • Tarticollis (ušinut vrat)
 • zubobolja
 • bronhitis
 • bronhijalna astma
 • spermatoreja i impotencija
 • Enuresis nocturna (noćno mokrenje)
 • glavobolja
 • Neuralgia N. trigemini
 • neurostenija
 • apopleksija (izliv krvi u mozak).

Paralisis N. facialis je oduzetost lica kao posledica različitih etiologija od koji su najglavniji uticaji hladnoće, pre svega vetra i promaje, što dovodi do otoka facijalisa i oduzetosti lica. Bolest se manifestuje kao periferna i centralna oduzetost, Belova paraliza i kozmetička paraliza.
Klinička slika pokazuje da bolesnik ne može da nabere čelo, oko mu je otvoreno i ne može da pokrene kapak, usta su mu iskrivljena prema zdravoj strani, ne može da zviždi, da naduva obraze, otežano guta i hrana mu zapada za desni, nazolabijalna brazda je plića ili zbrisana tako da mu lice izgleda kao maska.
Ako bolest duže potraje može da se javi atrofija mišića oka, koja dovodi do njegovog trajnog oštećenja. Oduzetost donjeg dela lica ukazuje na postojanje centralne paralize facijalisa koja je posledica cerebrovaskularnih oboljenja ripe svega krvavljenja u mozgu ili tumora.

U lečenju koriste se tačke: /GB. 14/; /Sci. 5/; /St. 2, 14 ili 4/; /L.I. 4/; /Sci. 23/. Terapija traje 20 dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju 1520 minuta. Posle određene pauze terapija se ponavlja.

Neuralgia ischiadicusa (išijalgija) javlja se kada je nervus ischiadicus napadnut raznim etiološkim faktorima. Najčešći simptom je bol duž živca od krstnog dela do prstiju stopala, koji se pojačava pri hodu, dužem stajanju i prinudnom položaju tela. Uzroci ove bolesti su oboljenje kičme, odnosno pršljenova lumbalnog dela, kao što su spondiloza ili diskopatija.
U lečnju koriste se sledeće tačke: /U.B. 54.37.25/; /GBO. 34. 39/; /cV. 57/; /Extra. 21/. Terapija traje deset dana po jedna seansa u trajanju 1520 minuta.

Lumbalni bol se javlja kao bol koji prati ograničena pokretljivost u krstima. Bol se pojačava pri pokretanju krstnog dela tela, pri čemu je jako izražena lokalna osetljivost. Uzrok bola u krstima može biti uganuće u krstima, povreda, reuma… Ova bolest je dosta česta i obolelima pravi velike probleme.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /UB.23/; /UB.40/; /Extra.21/; / S.L6/. Terapija traje 10 dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju 1520 minuta.

Bol u ramenu je dosta česta bolest i posledica je iščašenja ili uganuća, ili pak, perifernog zapaljenja ramenog zgloba. Bol može biti toliko jak da blokira pokret u ramenu pa se ova pojava još naziva i „smrznuto rame“.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /St. 38/; /UB.57/; /L.L15/; /L.L11/; /GB.34/. Terapija traje 10 dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju 1520 minuta.

Bol u laktu je takođe dosta česta pojava čiji je uzrok zapaljenjski proces u predelu lakta (lakat tenisera). Glavni simptomi su bol i preosetljivost pri pokretu ili rotaciji ruke. Česta pojava kod ove bolesti je i oštećenje mekog tkiva zgloba lakta.
U lečenju se koriste sledeće tačke: /L.L11/; /L.L1/; /L.L12/; /G.B.34/. Terapija traje 10 dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju od 1520 minuta.

Torticollis (ušinut vrat) je oboljenje kao posledica nepravilnog držanja glave pri spavanju, ali može biti i posledica lokalne prehlade. Simptomi ove bolesti su jednostrani bol u vratu i otežano kretanje vrata.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /GB.20/; /GB.30/; /S.L6/. Terapija traje 10 dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju 1520 minuta.

Zubobolja uglavnom nastaje zbog zapaljenja pulpe i mesta oko zubne krune. Prati je uporan bol zuba, od tištanja do neizdržvog bola koji ne prestaje.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /St.6/; /L.L4/; /St.44/; /St.7/; /K.Z/; /cV.23/. Terapija traje pet minuta, posle čega nestaje bol.

Bronhitis mogu prouzrokovati virusi i bakterije, ali do ovog oboljenja može doći i zbog štetnog dejstva toksičnih isparenja, duvanskog dima i prašine. Bronhitis se deli na akutni i hronični.
Akutni bronhitis počinje infekcijom gornjih disajnih puteva. Početni simptomi su mu suv kašalj koji kasnije postaje sve oštriji. U početnoj fazi ispljuvak je oskudan, a kasnije je obilan, pa čak i gnojav.
Hronični bronhitis karakteriše uporan, čest i dug kašalj sa penušavim ili gustim sluzavim ispljuvkom.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /Lu.S/; /L.L4/; /Lu.7/. Terapija traje deset dana u deset seansi koje čine jednu kuru. Dobri rezultati postižu se već posle tri do pet kura.

Bronhijalna astma je alergijska bolest. Karakteriše je spazam bronhija, napad gušenja sa otežanim disanjem. U težim slučajevima može doći do obilnog znojenja, a vidna je i cijanoza usana.
U lečenju koriste se sledeće tačke: /Extra: 17/; /Ren. 17./; /Ren. 22/; /UB.13/. Kad je u pitanju kašalj deluje se i na tačku /Lu.7/. Terapija traje u nekoliko kura (jedna kura deset seansi). Već posle pet do šest kura simptomi postaju blaži.

Hronični rinitis i sinusitis su dve česte bolesti nosa prouzrokovane raznim faktorima.

Hronični rinitis se javlja usled produženog zapaljenja sluznice nosa. Simptomi su zapušen nos i nosna sekrecija koja može biti sluzava i gnojava.
Hronični sinusitis je prouzrokovan od više faktora među kojima su najčešći alergija, zapaljenja sinusnih šupljina, aerozagađenja i dr. Karakteriše ga otok sluzokože sinusa, vrtoglavica, pritisak u glavi i nesanica. Bolest prati pojava izlučivanja gnojavog sadržaja iz nosa neprijatnog mirisa.
U lečenju obe bolesti koriste se sledeće tačke: /L.I20/; /Ti.23/; /L.I4/; /Extra.l/; /GB.20/. Terapijska seansa traje 15-20 minuta svaki dan. Olakšanje nastupa već posle pet do šest seansi.

Urtikarija je alergijsko oboljenje poznato kao koprivnjača jer promene na koži liče na osip od koprive ili uboda pčele. Uzroci koprivnjače su razne alergije, pre svega na hranu i na lekove. Početak bolesti je uvek nagao, a osip može biti većeg ili manjeg intenziteta. Urtike su različite veličine i različito raspoređene po telu
U lečenju koriste se sledeće tačke: /Liv. 13/; /Liv. 14/; /Liv.2/; /Sp.10/; ISp.ćl; /St.36/. Terapija traje 1520 minuta svaki ili svaki drugi dan.

Spermatoreja i impotencija su bolesti poremećaja seksualnih funkcija kod muškaraca iza kojih stoje psihičke smetnje.
U lečenju ove bolesti koriste se sledeće tačke: /Ren.4/; /K.Z/; /St.36/; /UB.23/; /cV.52/; /Rr.b/. Terapija traje deset dana, svaki dan po jedna seansa u trajanju 15-20 minuta.

Enuresis nocturna ili noćno mokrenje je nesposobnost pacijenta da kontroliše akt mokrenja za vreme spavanja. Najčešće se javlja kod dece posle treće godine, ali se povremeno javlja i kod odraslih. Uzrok bolesti je nepoznat, ali se smatra da je kod bolesnika centar za kontrolu mokraće nedovoljno razvijen, ili da je sfinkter bešike slab. Pored toga, postoje i lokalni faktori koji izazivaju ovu bolest, kao što su cistitis, balnitis, fimoza, koji mogu da dovedu do lokalne iritacije na mokrenje i do enurezije.
U lečenju ove bolesti koriste se sledeće tačke: /Ren.4/; /Sp.6/; /St.36/; UB. 23/; /cV.28/; UB.32/. Terapijatraje deset dana, svaki dan no jedna seansa u trajanju 15-20 minuga.

Glavobolja (migrena) je česta bolest više prisutna kod žena nego kod muškaraca. Uzroci glavobolje su različiti i mnogobrojni faktori mogu dovesti do nje. Najčešći su intrakranijalna oboljenja, oboljenja čulnih organa, funkcionalni poremećaji, povećan pritisak i dr. Migrena je česta posledica slabije ishrane mozga krvlju usled spazma krvnih sudova mozga. Prema lokaciji glavobolja se deli na temenu, frontalnu (čeonu), temporalnu (slepoočnu), potiljačnu i generalizovanu glavobolju koja obuhvata veći deo rime ili sve njene regije.
U lečenju koriste se sledeće tačke:

 • kod temene glavobolje: /Ti.20/; /UB.60/; /Liv.2/
 • kod čeone glavobolje: /GB.14/; / GB.20/; /L.L4/
 • kod slepoočne glavobolje: /Extra.2/; /Sci.S/
 • kod potiljačne glavobolje: /Du.15/; /GB.20/; /UB.20/; /cV.60
 • kod generalizovane glavobolje: /Ti.15/; /Extra.l/; /L.L4/; /Sci.5/

Terapija traje deset dana po jedna seansa u trajanju od 15 do 20 minuta.

Neuralgia N. trigemini je oboljenje živca tregiminusa na licu, zvanog trokraki živac. Karakterišu ga kratki, mučni ili jaki bolovi koji mogu biti kao udar struje i koji zahvataju jednu stranu lica. Bol može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali tako da između napada bola nema nekih drugih smetnji.
U lečenju se koriste sledeće tačke: /GB.14/; /Extra.2/; /cV.2/; /Sci.S/. Terapija traje deset dana, svaki dan po jedna seansa u trajanju od 30 minuta.

Neurastenija je funkcionalni poremećaj nervnog sistema koji nastaje zbog povremene neravnoteže viših centralnih aktivnosti, a prouzrokuju je mentalni faktori. Oboljenje zahvata populaciju mlađih ljudi i ljudi srednjih godina. Simptomi su različiti, ali su glavni:

 • nesanica
 • glavobolja
 • vrtoglavica
 • zamor
 • klonulost
 • slaba memorija i osećaj straha.

U lečenju koriste se sledeće tačke: /H.7/; /P.b/; /Sp.6/; /Ti.20/. Terapija traje deset dana, svakog dana po jedna seansa u trajanju 15-20 minuta.

Apopleksija (izliv krvi u mozak) je oboljenje centralnog nervnog sistema prouzrokovano cerebralnim krvavljenjem, cerebralnom trombozom, cerebralnom embolijom i hemoralgijom u suarahnoidealnom prostoru Klinička slika pokazuje hemiplegiju (oduzetost), mentalni poremećaj i komatozno stanje. Teške forme apopleksije prati spastična ili fascidna oduzetost.
U lečenju koriste se sledeće tačke:

 • za gornje ekstremitete: /Extra. 17/; /L.I 15/; /Sci.5/; /L.I.ll/;/L.L4/
 • za donje ekstremitete: UB.23/; UB.25/; UB.37/; /GB.30/; /GB.31/; /GB. 34/
 • kod afazije (nemogućnost govora) /Ren.23/; /Tu. 15/; /H.7/