U ponedeljak 13. avgusta u produkciji RTS-a, svetskom premijerom „Korena“ počinje 42. Festival filmskog scenarija, na Amfiteatru u Vrnjačkoj Banji. Posetioci će pored „Korena“ moći da vide još 14 filmskih ostvarenja iz Srbije, kao i iz BiH, Makedonije u postfestivalskom programu „Preko plota“ 18. avgusta.
Na ovogodišnjem petodnevnom 42. Filmskom festivalu scenarija, publika će moći da pogleda „Senke nad Balkanom“-Dragan Bjelogrlić; „Meso“-Saša Hajduković; „Izgrednici“- Dejan Zečević; „Horizonti“-Svetislav Dragomirović; „O bubicama i herojima“-Petar Pašić; „Grande Punto“-Vanja Hovan; „Ederlezi Rajzing“-Lazar Bodrož; „Nigde“-Predrag Velinović; „Prokleti pas“-Dragan Pešikan; „Banditi u potrazi za mamom“-Kosta Ristić; „Patuljci sa naslovnih strana“-Milorad Milinković i „Zarobljeno vreme“-Milan Nikodijević.
Kao i svih ovih godina, u pratećim programima Festivala biće održana škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a predavači će biti Đorđe Milosavljević, Nikola Pejaković, Ivan Velisavljević i Dimitrije Vojnov.
Publici će biti prezentovane i knjige „Kritički vodič kroz srpski film 200/2017“ i „Više od istine Kadijević o Kadijeviću“, dok će školu filmske kritike voditi novinar Vladimir Džudović.

42. Filmski festival scenarija imaće i svoj prateći muzički program, pa će se publici predstaviti „Kolja i 4 prsta“, „The boneshakers“. Ove godine će se u saradnji sa RTS održati i Simpozijum pod nazivom „TV film na filmskom festivalu“, a moderator ovogodišnjeg Simpozijuma biće Nebojša Bradić.
15. avgusta (sreda) gosti 42. filmskog Festivala posetiće u Donjoj Gorevnici kod Čačka rodnu kuću Sonje Savić.
16. avgusta će biti prikazane tri TV drame: „Paviljoni“, „Beogradska trilogija“ i „Ne igraj na Engleze“.

Dobrodošli na 42. Festival filmskog scenatija u Vrnjačkoj Banji od 13-17. avgusta 2018.