Polovni Automobili

Vozači u Srbiji od 1, novembra u obavezi su da na automobilima imaju dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume sa šarama dubokim najmanje četiri milimetra.

To je obaveza iz Pravilnika o tehničkim uslovima vozila u zimskom saobraćaju po kome su zimske gume obavezne od 1. novembra bez obzira na spoljnu temperaturu i uslove na kolovozu, odnosno da li ima snega.

Proteklih dana bilo je dosta polemike oko toga da li sve četiri zimske gume treba da uđu u upotrebu od ove sezone, iz bezbednosnih razloga, ali je resorni ministar ipak odlučio da odluka o tome bude odložena na još godinu dana.

Četiri zimska pneumatika predstavljaju dodatnu bezbednost u zimskim uslovima vožnje, kako tvrde stručnaci.

Što se tiče prve pomoći, nov komplet je obavezan od septembra za sve vozače. Saobraćajna policija je tokom septembra meseca vozače upozoravala a od 01.oktobra kaznjava nesavesne vozače. Kazne uopšte nisu zanemarljive i iznose od 5.000 do 600.000 dinara.

Iako je dosta prošlo od početka primene i dalje ima vozača koji nisu nabavili paket prve pomoći po novim standardima. Reč je o kompletima čiji je sadrzaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Ona će morati da se menja na svakih 5 godina.