U Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji otvorena je izložba “Nebeski lovci” . U okviru izložbe koja je upriličena u Zamku kulture možete videti eksponate svih ptica grabljivica kojih ima na našem području. Ova izložba inače privlači veliki broj posetilaca i veliko interesovanje.

izlozba zamak u vrnjackoj banji

Ptice grabljivice predstavljaju simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su oduvek korišćene kao simboli vladara, država i nacija. Dvoglavi beli orao je korišćen na grbovima naše sredenjevekovne vlastele (Nemanjića i Lazarevića), pa do današnjih dana – na državnom grbu Srbije.

Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja, među kojima su: beloglavi sup, orao bradan, orao belorepan, crni lešinar, suri orao, orao krstaš, orao kliktaš, orao zmijar, gaćasti mišar, jasteb, kobac, sivi soko, stepski soko, krški soko, soko lastavičar, vetruška, eja močvarica, eja livadarka, riđa i crna lunja, bela kanja i drugi .

slika izlozba zamak

Autori izložbe su Marko Raković i Daliborka Stanković.

Pored toga u Zamku kulture u toku je i izložba “Uskršnji salon”. Ulaz je Slobodan a zamak je za posetioce otvoren od 8 do 20 časova .