Vrnjacka Banja – Cifre su neumoljive, prema statističkim podacima svaka 12-ta žena oboli od raka dojke .Svake godine 4000 je novoregistrovanih žena sa dijagnostikovanim kancerom dojke dok godišnje, bitku sa ovom bolešću izgubi oko 1300 žena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo,u opštini Vrnjačka Banja za zadnjih 6 godina 685-oro je obolelih od karcinoma.

S obzirom da je izuzetno važno karcinom dijagnosticirati u ranoj fazi ženski centar “Milica“ iz Vrnjačke Banje nakon upućenog zahteva Opštini Vrnjačka banja, pokrenuo je akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavku novog ultrazvučnog aparata za potrebe građana Vrnjačke Banje.

Centar „Milica“ je otvorio poseban dinarski i devizni račun namenjen samo za nabavku ultrazvučnog aparata. Korist će imati svi građani vrnjačke opštine jer će se na njemu obavljati ne samo ultrazvučni pregledi dojke već i male karlice, srca i stomaka.

Ženski centar „Milica“ nesebično daje podršku ljudima koji se bore sa ovom opakom bolešću ali i svojim postupcima i aktivnostima pokazuje da misli na zdravlje onih koji su budućnost svih nas.

Za sve one koji žele da se priključe i uključe u ovu akciju , broj dinarskog računa je 105-71058-20 AIK BANKA, Primalac: Ženski centar „Milica“ Vrnjačka Banja, Svrha uplate: Za nabavku ultrazvučnog aparata.

Broj deviznog računa je AIKBRS22 IBAN: RS35105710120000343987.

Ako se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva, međutim zabeležena je velika stopa mortaliteta iz razloga što se bolest ne otkrije na vreme a najčešći uzrok toga je SOPSTVENA NEODGOVORNOST PREMA ZDRAVLJU.