Sveti vrači Kozma i Damjan obeleženi su danas u mnogim zdravstvenim ustanovama koje te svetitelje i lekare slave kao zaštitnike svoje profesije.Tim povodom lekari,medicinsko osoblje i zaposleni u Specijalnoj bolnici „Merkur“ okupili su se u Novom Merkuru kako bi prisustvovali sečenju slavskog kolača.

Svi okupljeni imali su priliku da se podsete dela ova dva sveca. Kako je zapisao sveti vladika Nikolaj Velimirović, “sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”.

Nakon čitanja molitve i sečenja slavskog kolača zaposlenima u Specijalnoj bolnici „Merkur“ obratio se otac Damjan Lisinac prota-stavrofor.

Sveštenička i lekarska služba po mnogo čemu su slične i svako se na svoj način stara o čoveku. Nikako se ne sme zaboraviti ljudska toplina prema onima koji traže pomoć. Sveti Kozma i Damjan su upravo bili takvi, lečili su a da nikome nisu naplatili – rekao je prisutnima otac Damjan.

Direktor Specijane bolnice „Merkur“ Dr Dejan Stanojević bio je poslovno odsutan pa je u ulozi domaćina danas bio dr Svetolik Nikolić koji je rekao da mu je pripala izuzetno velika čast da u ime svih zaposlenih u Specijalnoj bolnici „Merkur“ baš on bude domaćin slave.