Vrnjacka Banja – Ministarstvo omladine i sporta i Savet Evrope organizovali su dugoročni trening za trenere a na temu Demokratsko učešćše mladih i omadinska politika u Srbiji bila je tema ovog susreta koji je održan u hotelu Aleksandar u Vrnjačkoj Banji. Polaznici su u prilici da unaprede svoje veštine a nakon toga Savet će im dati mogućnost da i sami drže treninge ali i da steknu neke dodatne veštine kako bi to što rade imalo jedan veći i profesionalniji kvalitet.

Treningu su prisustvovali mladi iz čitave Srbije, iz raznih organizacija, predstavnici najvećih i najznačajnijih organizacija za mlade – Građanskih inicijativa, KOMS, Evropskog parlamenta mladih Srbije, Narodnog parlamenta Leskovac, JAZAS, itd. koji žele da unaprede svoja znanja i veštine.Takodje je bilo mladih i iz inostranstva.Ovi treninzi način su da se stvori mreža izmedju organizacija kako bi se ostvario dalji kontakt i saradnja.

Na otvaranju susreta govorili su Ivana Kovačević,državna sekretarka u Ministarstvu omladine i sporta i Antje Rotemund, šefica Kancelarije SE u Beogradu.

Srbija je tek treća zemlja u kojoj se trening ovog tipa održava, a Savet Evrope učestvuje u organizaciji i implementaciji treninga za profesionalne trenere. Ova aktivnost je usmerena ka sistemskom uvođenju standarda kvaliteta u omladinski rad, a jedan od dugoročnih planova tiče se i formiranja nacionalnog tima trenera.

Trening za trenere obuhvata osnovnu obuku, praksu i međunarodnu komponentu. Polaznici će biti u prilici da unaprede i uvećaju svoja znanja i veštine, a Savet Evrope bi ih nakon treninga akreditovao za vođenje treninga u relevantnim oblastima.

Trenutno se obilaze Kancelarije za mlade a radi promocije onoga što postoji od Projekata i programa a što mladi ljudi mogu da koriste.U pitanju su razne radionice i sve ono što mladom čoveku u današnje vreme i u današnjem društvu treba.