Vrnjacka Banja – Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se danas u Srbiji različitim aktivnostima, u cilju skretanja pažnje građanima da se prevencijom i dobrom kontrolom bolesti obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.

Ovaj dan obelezava se u 160 zemalja članica Ujedinjenih Nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes.
Logo Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je plavi krug, usvojen kao globalni simbol borbe protiv dijabetesa 2007. godine i simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa. Danasnji dan obeležava se pod sloganom „Bori se protiv dijabetesa. Sada.“

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes 285 miliona ljudi u svetu ima tu bolest. Broj obolelih u svetu raste neverovatnom brzinom i ukoliko se ovakav trend nastavi za 20 godina broj obolelih će se povećati na više od 430 miliona, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, procenjuje se da 600.000 osoba ili 8,2 odsto stanovnika Srbije ima dijabetes.

Tip 2 dijabetesa, svake godine se u Srbiji dijagnostikuje u proseku kod 16.000 osoba. Nešto češće se otkriva kod osoba ženskog pola, najčešće posle 40. godine života. Taj tip dijabetesa više nije toliko redak ni kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata.

Specijalna bolnica „Merkur“ Svetski dan dijabetesa obelezila je besplatnim merenjem šećera u krvi za sve meštane i goste Vrnjačke banje ,na centru na platou kod Vrapca.

Primenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa može se smanjiti. Relativno male promene u stilu života, uključujući usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne telesne težine, smanjuju rizik za nastanak dijabetesa preko 50 odsto.