Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1985. godine proglasila 5. decembar za Međunarodni dan volontera, kao podsećanje na dan kada je 1970. stvoren Program za volontere svetske organizacije. Ujedinjene nacije definišu volonterizam kao dobrovoljan besplatan rad koji donosi jasnu dobrobit zajednici ili društvu uopšte.

Ljudi dobre volje, kako ih nazivaju, za svoj rad ne očekuju materijalnu nadoknadu, sem moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osećanjem odgovornosti za svoju zajednicu.

Pored saznanja da čine nešto za „pravu stvar“, volonteri su u prilici da dobiju nova iskustva, znanja i veštine i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja.

Sutra će, povodom Medjunarodnog dana volontera, na centru kod vrapca , od 11-13 časova biće organizovana prezentacija Volonterskog centra Vrnjačka Banja kao I potpisivanje volonterskih pristupnica. U Ponedeljak u 11 časova, u Velikoj Sali opštine Vrnjačka Banja biće održana prigodna svečanost na kojoj će biti predstvaljene aktivnosti koje će biti realizovane u nekom narednom periodu.