Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa Specijalna bolnica „Merkur“ pored aktivnosti koje je sprovela u Vrnjačkoj Banji,besplatno merenje šećera u krvi na centru grada i predavanja na temu dijabetesa koje je održano Sali Termomineralnog kupatila, sprovela je aktivnosti u Beogradu i Novom Sadu.

U Beogradu je održana pres konferencija u Media centru gde je predstavljen program produžene rehabilitacije i edukacije.Na konferenciji su govorili,direktor Specijalne bolnice „Merkur“ dr Dejan Stanojević,dr Dragana Živojinović koja je detaljno predstavila program produžene rehabilitacije i Stela Prmogelja podpredsednik dijabetološkog saveza a bilo je reči o komplikacijama do kojih dovodi dijabetes.

Cilj konferencije bio je da se predstave rezultati programa produžene rehabilitacije ove bolesti koja polako dobija razmere pandemije.

Na konferenciji je predstavljen i projekat „Hrana kao lek u dijabetesu“.

Isti dan u Novom Sadu održana je Konvencija ,predavanja su imali dr Dragana Živojinović endokrinolog i dr Danijela Karamarković specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

Nakon konvencije održana je degustacija hrane i svi prisutni mogli su da probaju sve te kolačiće koji su namenjeni dibetičarima i švedski sto sa specijalitetima namenjenim osobama koje boluju od dijabetesa.

Postupak korišćenja desetodnevnog boravka u Merkuru u okviru projekta produžene rehabilitacije obolelih od dijabetesa kako insulino zavisnih tako i onih koji su na terapiji oralnim agensima je pojednostavljen do maksimuma.Potrebno je da se jave svom izabranom lekaru,sa uputom se jave nadležnoj lekarskoj komisiji koja će im dati overeno mišljenje i sa tim se jave Specijalnoj bolnici Merkur da zakažu datum boravka.