Vrnjačka Banja – Poslednjih dvadesetak dana u Sluzbi zdravstvene zaštite dece beleži se povećan broj pacijenata što je uobičajeno za ovaj period godine.

Kako nam je rekla načelnica Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece dr Dragana Pavlović u patologiji obolele dece dominiraju akutne respiratorne infekcije i to pre svega gornjih disajnih puteva i u daleko manjem broju donjih disajnih puteva. Izazivači ovih infekcija su u skoro 90 odsto slučajeva virusi, ređe bakterije a postoje i mešovite infekcije virusi i bakterije zajedno.

U simptomatologiji akutnih respiratornih infekcija virusnog porekla javljaju se povišena telesna temperatura, curenje iz nosa, kijanje, suv nadražajni kašalj, bol u grlu kao i malaksalost i gubitak apetita.

Lečenje se sastoji u mirovanju i primeni terapije.

Od bakterijskih infekcija dr Pavlović izdvojila je streptokokne infekcije grla koje se manifestuju bolom pri gutanju, povišenom temperaturom a ponekad i uvećanim limfnim žlezdama na vratu , rekavši da se lečenje sastoji u primeni antibiotske terapije u adekvatnoj dozi i dovoljno dugo.

Sledeće mesto pripada infekcijama sa stomačnom simptomatologijom koje takođe najčešće izazivaju virusi a retko bakterije.Povišena telesna temperatura, povraćanje,vodena stolica,bolovi u stomaku ponekad i dehidratacija simptomi su stomačnog virusa.

U lečenju se, kaže načelnica pedijatrije, primenjuju preparati za oralnu rehidrataciju,probiotici i higijensko-dijetetski režim ishrane.

„Na kraju želim da roditeljima uputim apel da ukoliko primete simptome bolesti, a pri tom je opšte stanje deteta dobro, ne žure sa odlaskom kod lekara, postoji mogućnost sa simptomi za dan do dva iščeznu ili će se pak u istom vremenu klinička slika razviti pa će dijagnostika i terapija za izabranog lekara biti lakša“, rekla je dr Dragana Pavlović