Vrnjacka Banja – Izrada monografije je jedan kompleksan posao koji iziskuje mnogo rada, truda, vremena i požrtvovanosti.

Vrnjčanima ali i gostima Vrnjačke banje okupljenim sinoć u sali narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“, predstavljena je monografija „Vraneši“.

O monografiji su govorili njeni autori g-din Milutin Hehe Miković i g-din Vlada Ćurčić, inače g-din Miković autor je monografija Goč, Stanišici i Gračac a takođe je radio i na mongrafiji Novog Sela.

Kako je rekao Miković, pisanje monografije je pravi rudarski posao jer nije lako obići svaku kuću,saslušati svakog,prikupiti fotografije i konačno sve to preneti na papir i prezentovati čitaocima.

Motivi za pisanje monografije,po rečima autora,bili su neki porodični razlozi ali i želja da se koreni sačuvaju od zaborava.

Promocija monografije “Vraneši“ okupila je sinoć zainteresovane vrnjčane koji su pažljivo propratili istu a neki su na kraju kupili svoj primerak koji će pažljivo pročitati ali i ostaviti svojim potomcima kao neku vrstu zapisa od , možemo reći, istorijskog značaja.