Vrnjacka Banja – Skupštinska sala opštinske uprave bila je juče mesto gde je prezentovan USAID-ov projekat održivog lokalnog razvoja.

On predstavlja petogodišnju inicijativu , vrednu 22 miliona dolara , koja ima za cilj da podrži dugoročni ekonomski i društveni razvoj zajednica u Srbiji. Osnovne aktivnosti obuhvatiće međuopštinski saradnju usmerenu na velike infrastrukturne i druge razvojne projekte od kojih će koristi imati više opština, zatim poboljšanje upravljanja finansijama i imovino opština,direktnije učešćše građana u poslovima lokalne samouprave, unapređenje poslovne klime, kao i jačanje konkurentnosti mladih pri ulasku na tržište rada.

Projekat održivog lokalnog razvoja radiće kroz 12 međuopštinskih partnerstava,interesno povezanih opština i gradova.

Projekat će raditi sa najmanje 37 partnerskih lokalnih samouprava,kao i sa brojnim lokalnim i regionalnim razvojnim i omladinskim organizacijama, biznisima, organizacijama civilnog društva.

Na nivou države , program će sarađivati sa resornim ministarstvima i republičkim agencijama,organizacijama za razgovaranje i stručnim organizacijama,čije aktivnosti doprinose ostvarenju ciljeva Projekta održivog lokalnog razvoja.

Program će dodeljivati grantove lokalnim organizacijama u tri kategorije: istraživačke studije za pomoć opštinama u određivanju prioriteta i planiranju najperspektivnijih razvojnih projekata,podrška i pripremi inovativnih infrastrukturnih razvojnih projekata od regionalnog značaja i pomoć NVO,stručnim organizacijama i organizacjama za sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju projektnih ciljeva.

Prezentaciji su prisustvovali predsednik SO Vrnjačka Banja, direktori JP “Borjak“, Direkcije , Kulturnog centra , načelnik inspekcijske službe, i drugi…