Velika karnevalska povorka kruna jubilarnog karnevala u Vrnjačkoj Banji

karneval-2009-vrnjackabanja

Karneval u Vrnjackoj Banji 2009 godine

Centralni događaj Vrnjačkog karnevala, najveće turističke manifestacije u Srbiji, uz Guču i Egzit, takozvanu međunarodnu karnevalsku povorku, u subotu 19. jula pratilo je oko 100.000 ljudi ponetih pozitivnom opuštenom karnevalskom atmosferom. Trasom dugom 1.100 metara oko koje su se tiskali gledaoci, vrnjačkom Promenadom prodefilovalo je 37 karnevalskih grupa sa oko 2.000 učesnika iz 12 zemalja sa tri kontinenta.

vrnjackabanja-karneval-2009

Gosti iz Brazila na karnevalu u Vrnjackoj Banji

Ove godine je Vrnjački Karneval zaista bio ključ za vrelo vrnjačko leto, što je bio moto ove manifestacije. Kao da se vratio osmeh na lica ljudi, a retka je prilika i događaj da se naš čovek opusti i nasmeje, rekla nam je Biserka Jović banjska gošća koja je svoj odmor u banji planirala u terminu karnevala. U šarenilu maski, koreografija, najrazličitijih plesova, dominirali su salsa, trbušni plesovi i naravno samba koju su maestralno otplesale brazilske lepotice iz BRAZIL BAJA AMAZON SHOW. One su atmosferu dovele do usijanja ali ništa manje nisu bile zapažene ni lepotice iz Rumunije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske,Turske i drugih zemalja.

vrnjackabanja-karneval

Nastupe su pratile salve konfeta koje su padale po publici i celi događaj činile još atraktivnijim svečarskijim. I ove godine najbrojne su bile karnevske grupe iz grada domaćina Vrnjačke Banje. Tradicionalno naši najstariji sugrađani sa prosekom 67 godina starosti, članovi Kluba za stare pri Centru za socijalni rad, kostimirani i veseli pozdravili su publiku. Burno su pozdravljeni i članovi ribolovačkog društva „Moravac“ iz Ruđinaca koji iz godine u godinu sve duhovitije i maštovitije dočaravju seosku idilu vodenice na Moravi.

Pokondirene princeze iz Novog Sela koje su učestvovale i u Dečijoj povorci svojim maskama su poručile publici: haljine lude, tršave glave, mi smo devojke velike i male, igramo sa stilom, s vezom il bez veze, samo za vaše oči pokondirene princeze. Simpatično i duhovito se predstavila i „Merkur anti stres“ karnevalska grupa koju su činile zanosne devojke u mini uniformama medicinskih sestara i momci sa hirurškim odorama koje su u jednom trenutku zanosnog plesa zbačene sa tela. Studenti Visoko strukovne škole menadžmenta iz Vrnjačke Banje odeveni u toge poručili su: „Dok smo mi tu turizam neće da propadne“. Karnevalska grupa Scarlet svoj doprinos karnevalu daje od njegovog osnivanja. Nastupom i maskom „Pokreni me“ podestile su na strast i ljubav. Tradicionalno i ove godine učestvovao je Elegant Drašković sa svojom družinom kao i vrnjački Robin Hud i družina.. Sa centralne bine dok su se karvelske grupe smenjivale, voditelji su obaveštavali o potpunom saobraćajnom kolapsu zbog broja posetilaca koji se te večeri slio u Vrnjačku Banju. Na vrhuncu fešte oko 21 sat više se nije moglo prići ni iz jednog pravca, obaveštavala je saobraćajna policija. Iz VIP lože veliku karnevalsku povorku su pratili su brojni zvaničnici FECCa : Josip Silov savetnik intenacional board, kao i predsednici FECCa iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Bila je ovo nezaboravna sedmica, kako za goste tako i za Vrnjčane. Održano je više od 60 kulturnozabavnih i sportskih priredbi, koncerata poznatih muzičkih zvezda. Karneval u Vrnjačkoj Banji je okupio oko 200.000 posetilaca, a prema tvrdnjama organizatora ova manifestacija je za pet godina postojanja imala oko milion posmatrača a u njoj je učestvovalo oko 3.500 ljudi.
Peti međunarodni vrnjački karneval je završen spuštanjem karnevalske zastave i simboličnim vraćanjem ključa grada predsedniku opštine Zoranu Seizoviću, u nedelju 19. jula. U istom danu održana je i tradicionalna Zapadno moravska regata u kojoj se niz Moravu na trasi dugoj 30 kilometara hrabro otisnulo stotinu spustaša.