Vrnjacka Banja – U cilju povećanja bezbednosti građana u vreme nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika i Pravoslavne Nove godine, policijski službenici Odeljenja za vanredne situacije u saradnji sa policijskim službenicima Odeljenja policije Policijske uprave u Kraljevu, vršiće kontrolu prometa pirotehničkih sredstava koji se odvija na mestima koja nisu za to predviđena.

U maloprodaji se mogu naći pirotehnička sredstva razreda 1 i 2 i to isključivo u prodavnicama pirotehničkih sredstava koje imaju izdato mišljenje o ispunjenosti prostorno tehničkih uslova. Pirotehnička sredstva razreda 1. kao što su kapisle za dečije pištolje, konfete bombice i slično, mogu se prodavati i maloletnim licima. Pirotehnička sredstva razreda 2. kao što su petarde, “rimske sveće”, “fontane”, “topovski pucnji” i slično, mogu se prodavati samo punoletnim licima. Ova sredstva mogu da koriste i maloletna lica, ali pod nadzorom roditelja. Upotreba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u zatvorenim prostorijama i na prostorima gde se okuplja veći broj ljudi. Nepromišljeno korišćenje pirotehničkih sredstava može da izazove teške opekotine, gluvoću, slepilo, amputaciju delova tela i sl.U svakom slučaju neovlašćenog držanja i prodaje pirotehničkih sredstava, kako je propisano Zakonom o prometu eksplozivnih materija, policijski službenici će oduzimati robu i protiv odgovornih lica podnositi krivične i prekršajne prijave.

Pucanje iz vatrenog oružja strogo je zabranjeno i protiv lica koja se ne budu pridržavala navedenog, biće preduzete odgovarajuće zakonske mere.