Vrnjacka Banja – Programom pod nazivom „Igra ljubičastih leptira“ danas je na centru Vrnjačke Banje, na trgu kod Vrapca, obeležen Svetski dan borbe protiv karcinoma dojke.

Akciju je organizovao Ženski centar “Milica” I Turistička organizacija Venjačke Banje uz podršku opštine.

Himni leptira i nastupu mališana Vrnjačke Banje prisustvovao je veliki broj sugradjana i naravno roditelja mališana , koji su dali podršku kompletnoj akciji.

Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv karcinoma dojke prisustvovao je i mališanima se obratio prvi čovek vrnjačke opštine Zoran Seizović kao injegov zamenik Vojislav Vujić koji se priključio plesu ljubičastih leptira.

Aktivisti Ženskog centra “Milica “ delili su edukativni material dok su mališani svojim najmilijima delili ljubičaste maramice koje su pripremane proteklih meseci na održanim radionicama. Podeljeno je 300 ljubičastih maramica a sve su nosile samo jednu poruku “Mislite na svoje zdravlje,jer tako mislite na svoje najdraže”…

“Sa Ženskim centrom Milica napravili smo ovu malu priredbu ali se nadam da će na proleće to prerasti u nešto veće I da će još više ljudi biti uključeno. Ovo je minimalni doprinos koji TO Vrnjačke Banje može da doprinese jednom globalnom problem”, rekao je direktor TO Vrnjačke Banje Nikica Pantović i dodao“ Naš cilj je da se na jedan vedar način suočimo sa ovim problemom i ono što ja u ovom trenutku mogu da obećam jeste da ćemo tokom prve polovine iduće godine napraviti jednu manifestaciju koja će prerasti u tradiciju i koja će pružati podršku obolelima od karcinoma “.

Inače igra ljubičastih leptira simbolično je počela u minut do 12 poručujući na taj način da je krajnje vreme da obratimo pažnju na svoje zdravlje i na sve veći broj obolelih od malignih bolesti kako u svetu tako i kod nas .

U zadnjih 6 godina u Vrnjačkoj Banji je 685-oro obolelih od karcinoma , od toga 94 karcinoma dojke.