Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović prisustvovao je danas okruglom stolu pod nazivom „Selu u susret“.

ministar u vrnjackoj banji

Okrugli sto održan je u okviru dvodnevnog skupa zadrugara Srbije koji se održava u Vrnjačkoj Banji ,tačnije u Specijalnoj bolnici Merlur a u organizaciji Srepske akademije nauke i umetnosti.

U okviru Akademije nauke i umetnosti skoro je osnovan Odbor za selo sa ciljem revitalizacije srpskog sela u svim aspektima života.

Tokom susreta razgovara se pre svega o selu kao proizvođaču i potrošaču kulturnih dobara. Predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić, izjavio je na početku skupa da u Srbiji ima oko 50.000 napuštenih kuća na selu, a u narednih petnaestak godina nestaće oko 1.200 takvih naselja a osnovni razlog je opšte poznat-potraga za boljim životom.

Inače domaća poljoprivreda učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu zemlje i oko 800.000 porodica ostvaruje prihode od poljoprivrede, a polovina od toga se bavi samo tom delatnošću.