Vrnjacka Banja – Drugi Nacionalni kongres o deci i natalitetu,u organizaciji Udruženja „Opstanak“ za borbu protiv bele kuge i Društvo srpsko-ruskog jedinstva Vrnjačke Banje,održan je u hotelu „Cvetna dolina“ u Mitrovom polju, 30. i 31. jula.
Predsednik Naučnog odbora dr Dragan Bataveljić, redovni profesor Pravnog fakukteta u Kragujevcu, ovaj Kongres predstavlja prekretnicu u radu Udruženja „Opstanak“, jer će zaključci sa ovog skupa biti upućeni najvišim državnim institucijama Srbije, kao i dijaspori širom sveta, pa se s pravom mnogo i očekuje u konkretnim akcijama na suzbijanju bele kuge.
Na Kongresu je prezentovano 50 stručnih radova čiji autori, lekari, socijalni radnici, psiholozi, svako iz svog ugla razmatraju problem bele kuge sa predlozima za rešenje i publikovani su u zborniku „Srbi-narod koji nestaje“. Ovaj Zbornik domaćoj i inostranoj javnosti, dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku, prezentuje teorijska i praktična istraživanja saradnika Udruženja „Opstanak“. Inače, učesnici Kongresa su članovi SANU-a, univerziteta u Srbiji, naučnih Instituta, kao i istaknuti stručnjaci iz različitih oblasti javnog života.