U subotu u hotelu Breza u Vrnjačkoj Banji počinje sa radom 31 Konferencija gradova organizatora Karnevala i trajaće do 5 juna. Konferencija gradova Karnevala, poseban akcenat staviće na popularizaciju i kulturni aspekt Karnevala kao manifestacije, s posebnim akcentom da se Karnevali ne smatraju samo pukom i jeftinom zabavom, već delom kulturne ponude, posebno u turističkim gradovima, rečeno je na press konferenciji održanoj povodom ovog značajnog medjunarodnog skupa.
Pored radnog dela, gosti Konferencije Karnevala, njih preko dvestotine,obići će sve kulturne institucije u Vrnjačkoj Banji, posetiće i na neki način sami i otvoriti izložbu fotografija sa dosadasnjih Karnevala iz celog sveta u Vili Belimarković, Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji ( nedelja 29.maj u 19 časova),dok će u jutarnjim časovima u nedelju prisustvovati Liturgiji u banjskoj Crkvi.
Takodje, obići će beogradsku Skadarliju, arheološko nalazište Viminacium, grad Požarevac, Oplenac u Topoli, prisustvovati promociji Leskovačkog Karnevala, koji se ove godine po prvi put održava. Predvidjen je i obilazak manastira Žiča, kao i kruševačkog Rubina.