Pod uticajem ratnih godina , teške ekonomske situacije i socijalne krize, u društvu u kome zivimo nasilje je veoma rasprostranjeno,što je naročito vidljivo u školama, koje uz porast prisutnosti alkoholizma i narkomanije, beleze i porast nasilja.

U Srbiji je 65% učenika bar jednom bilo žrtva nasilja, a 24% učenika je nasilje pretrpelo više puta. Verbalno nasilje, vređanje i ponižavanje, je najčešće, dok je fizičko nešto manje zastupljeno.

Građansko vaspitanje i veronauka u školama nisu uticali na smanjenje agresivnosti kod dece.

Nastavljajući realizaciju zajedničkog projekta Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete Republike Sbije „Bezbedno detinjstvo-razvoj bezbednosne kulture mladih“, nakon odrzanih predavanja na temu „Upoznajmo policiju“, pripadnici Odeljenja policije Policijske uprave Kraljevo, odrzaće predavanje na temu „Sprečimo vršnjačko nasilje“ u osnovnim školama.

Predavanje će u OŠ “Popinski borci“ biti odrzano u utorak , odeljenje „Piskavac“ u 8 časova a u matičnoj školi u 13,15. Isto predavanje biće odrzano u utorak u 8 časova u školi „Mladost“ u Vrnjcima, u školi Bane Milenković u Novom Selu istog dana u 9,55 i u 10,45. Narednog dana odnosno u sredu 7. decembra u školi „Branko Radičević“ u Vranešima, odeljenje u Podunavcima u 8 časova, u matičnoj školi u 9 i u odeljenju u Gračacu u 10 časova.