Značaj respiratornih infekcija kojih trenutno ima koje su česte i koje dominiraju u akutnoj patologiji u jesenjim i zimskim mesecima , je veliki ne samo zbog masivnosti već i zato što za određene populacije starije osobe i mala deca mogu da predstavljaju jedna teška odeljenja sa ozbiljnom prognozom.

Kako nam je rekla Dr Gordana Draškić iz Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“ u ovom periodu najčešće su virusne respiratorne infekcije, zarazne kijavice, adenoviroze i paragripozna stanja. Trenutno ono što je zastupljeno jesu lakše virusne respiratorne infekcije ,grip još uvek nije nastupio ali ono što je jako bitno po rečima Dr Draškić je da oni ali i svi domovi zdravlja sprovode imunizaciju stanovništva zahvaljujući kojoj tokom decembra kada je period gripa bude manje obolelih.

Kako nam je rekla Dr Draškićš pored rizičnih grupa građana nije na odmet da se i drugi vakcinišu naročito oni koji su u konstantnom kontaktu sa ljudima.

Trenutno se radi , kako smo rekli, o lakšim virusnim infekcijama koje su bez znakova poremećaja opšteg stanja organizma tako da se uglavnom sprovodi jedna simptomatska terapija one traju od 5 do 15 dana, preleže se tako reći na nogama.Kod takvih pacijenata najbolje je da se odmara, unosi veća količina tečnosti i vitamina i ne odlaziti kod lekara odmah nego sačekati dan dva da se vidi ima li poboljšanja stanja pacijenta ili ne ukoliko dođe do pogoršanja javiti se svom lekaru. S obzirom da je sezona respiratornih infekcija u toku.