Vrnjacka Banja – Pravo na besplatno lečenje u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji imaju dijabetičari koji primaju insulin, kao i pacijenti koji su na terapiji tabletama.

merkur vrnjacka banja

Broj dijabetičara na insulinskoj terapiji u Srbiji je od 2004. godine porastao za 50 odsto, a izdvajanje države za njihovo lečenje za 400 odsto, pa je od opšteg interesa da ovi pacijenti iskoriste pravo na besplatnu rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji. Specijalna bolnica „Merkur“ je od 2008. godine Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara i od tada je pravo na desetodnevnu rehabilitaciju o trošku RZZO iskoristio veliki broj dijabetičara na insulinskoj i tabletnoj terapiji.

vrnjacka banja merkur

Iako je 400 ležaja u „Merkuru“ namenjeno ovim pacijentima, oni to pravo nedovoljno koriste. Pravo na besplatno lečenje u Specijalnoj bolnici „Merkur“ imaju insulin zavisni dijabetičari i oni koji su na terapiji tabletama.
Upućen je apel lekarima da svojim pacijentima dijabetičarima sugerišu da iskoriste pravo na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju jednom u četiri godine.
Prema podacima RZZO, u Srbiji ima više od 88.000 registrovanih dijabetičara na insulinu i više od pola miliona onih koji su na terapiji tabletama.