U Vrnjačkoj Banji u toku su „Dani etnološkog filma“ to je bio povod da razgovaramo sa direktorkom Kulturnog centra Vrnjačke Banje Jelenom Borović-Dimić .

„U okviru projekta „Priče o vremenu“ koji Kulturni centar Vrnjačke Banje realizuje već 8 godina pojavljuje se nekoliko programskih celina a to su „Priče o velikim srpskim naučnicima“ i „Dani etnološkog filma“.

Pre par godina krenuli smo saradnju sa Etnografskim muzejem iz Beograda koji već dvadesetak godina ima jedan projekat posvećen nematerijalnoj kulturnoj baštini a to je Medjunarodni festival etnološkog filma.

2003. godine doneta je međunarodna konvencija uokviru UNESCO-a kojom se nematerijalna kulturna baština stavlja i štiti kao poseban vid kulturne baštine .

U okviru toga Srbija je prošle godine ratifikovala ovaj sporazum i prihvatila određene obaveze. Jedan deo tih obaveza je zaštita nematerijalne kulturne baštine kojoj pripada etnografski film“, rekla je direktorka Kulturnog centra Vrnjačke Banje .

Inače u okviru Dana etnološkog filma večeras će biti prikazano „Tkanje i vezovi“. Film traje 39 minuta a scenario potpisuju Rajko Ljubić i Grgo Pijuković. Kamera, montaža i režija Rajko Ljubić.

Film pokušava da rekonstruiše tradicionalni način izrade tekstilnog pokućstva na salašarskim domaćinstvima Bunjevaca u Bačkoj .

Biće prikazana još dva filma , prvi je „Motivalja motive motiva“ u trajanju od 26 minuta a po scenariju Ljiljane Šišmanović i Vlatka Vorkapića koji takođe potpisuje i režiju.

I treći film večeras će biti „Vez na platnu“ reditelja Nade Belegišni a film je o umeću izrade i ukrašavanja vezom tekstilnog i vunenog pokućstva.

Da podsetimo Dani etnološkog filma traju do 27.oktobra , projekcije su od 19 časova a ulaz je slobodan.