Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Svetska statistika pokazuje da je među ukupnom populacijom 10 odsto osoba sa invaliditetom. Procenjuje se da u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa različitim vrstama invaliditeta.

Ministarstvo rada i socijalne politike, kao najveće probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u Srbiji, izdvojilo je siromaštvo, nezaposlenost i odnos društva prema njima.

Prema zvanicnim podacima, od 2009, kada je usvojen Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, zaposleno je 9.000 pripadnika te populacije.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu. .

Tim dokumentom potvrđena je univerzalnost, nedeljivost, međuzavisnost i međusobna povezanost svih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Takođe, potvrđeno je i da se osobama sa invaliditetom garantuje puno uživanje svih prava i sloboda, bez bilo kakve diskriminacije.

Osnovna misija delovanja Udruženja distrofičara Kraljevo je stvaranje humanitarnog društva, društva jednakih i sprečavanje marginalizacije određenih grupa ljudi.

“Osnovni ciljevi našeg delovanja su podizanje nivoa svesti naših članova i članova njihovih porodica ka samostalnom životu, slobodnim aktivnostima, očuvanju vlastitih sposobnosti,”- rekao nam je sekretar Udruzenja distrofičara Kraljevo Stevan Todorović .