Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih verskih praznika. Na Bogojavljenje se vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci. Veruje se da je ta voda lekovita i zaštita od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

U gradovima širom Srbije je tradicionalno, plivanjem za Časni krst, obeleženo Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista. Pre više od deset godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga. Na Bogojavljenje vernici razmenjuju pozdrave – „Hristos se javi“, „Vaistinu se javi“, a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Krštenje Isusa na reci Jordan, koje je obavio sveti Jovan, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice – Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom.