Svetska zdravstvena organizacija zajedno sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka obeležava 4. februara – Svetski dan borbe protiv raka. Svetski dan borbe protiv raka obeležava se sa ciljem upozoravanja na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svetu. Svake godine u svetu oboli više od 12 miliona ljudi, a 7,6 miliona umre od ove bolesti. Više od dve trećine malignih bolesti nastaje pod uticajem faktora koji su rezultat savremenog života, što je i razlog da su ove bolesti u porastu u razvijenim zemljama. Epidemiološke studije su potvrdile povezanost navedenih oblika ponašanja kod ljudi i nastanka malignih bolesti.
Čak 40 posto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine, konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

U period od 2005. do 2010. godine u Vrnjačkoj Banji registrovano je 685-oro obolelih od karcinoma,podaci su Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.Od toga 90 karcinoma pluća,17 želuca,94 karcinoma dojke zatim 23 grlića materice i 66 debelog creva i rektuma. Pridružite se akciji ŽC”Milica” u prikupljanju sredstava za nabavku ultrazvučnog aparata za potrebe gradja Vrnjačke Banje.